29.1.13

´Hollywood efekti` dedikleri

Hollywood'u biliyorsunuz.O büyük bütçeli, yüksek grafikli filmlerin yapıldığı inanılmaz stüdyoyu. İşte bu "Hollywood yapımı" isminin geçtiği filmlerin nasıl bir "hile"yle yapıldığına tanık olmak istiyorsanız bu yazıyı okumalı, incelemelisiniz. Gerçi ben bu kadarını beklemiyordum görünce gerçekten çok şaşırdım sizin de şaşıracağınıza eminim. O ağzımız açık izlediğimiz patlamalar, savaşlar, çatışmalar, en basitinden otobüs durağı bile "hile"yle, grafik denen hileyle yapılmakta. İlk gördüğümde dedim ki "yuh! adamlar kıllarını kımıldatmadan film çekiyorlarmış." Film Rusya'da mı geçiyor ona göre bir sahne hemen hazır. Gidip orda çekelim diye bir şey yok. Tamam illaki oraya gidilecek diye bir şey yok da en azından benzer bir mekanda bu işler görülebilir. Ülkemizden örnek verecek olursam; Kurtlar Vadisi Irak'ı , Filistin'i bilirsiniz.



Tamam bunları çekmek için Irak'a, Filistin'e gitmeye gerek yoktu ve öyle de yaptılar, oralara gitmediler. Onun yerine filmler Adana gibi coğrafya olarak oraya benzer yerlerde çekildiler. Kuşkusuz Hollywood filmleri arasında da vardır tabi böyle örnekler. Ancak bunları görünce Hollywood filmleri ile ilgili düşüncelerim bir hayli değişti. Ama hakkını teslim etmek gerekir. Çünkü bunun biz izleyicilere bir zararını görmüyoruz. "Bağımsız sinema" adını verdiğimiz şey işte bu "hile" -gördüğünüz gibi bu hile kelimesi tırnak içinde- sayesinde birçok film verebilmekte. Zaten ABD'nin pazarlama adına silah ve sinemadan başka bir şeyinin olmadığı düşünüldüğünde bu yapımların çokça olması kesinlikle yadırganacak bir şey değil. Sosyal mesajımızı da verdikten sonra bir soruya geçelim. Resimleri ve vidyoyu inceledikten sonra "neden arkaplan yeşil/mavi gibi renkler oluyor?" gibi bir soru gelirse aklınıza cevabı "ten rengine en uzak renkler olması"dır. Bunu ben photoshopta kullandığım "blending options"a benzetiyorum. Bu sayede resimleri kolay işleyebiliyorsunuz. Yanisi şudur; photoshopta kullandığım bu şeyin herhalde filmlerde kullanılan bir versiyonu var ki böyle şeyler çıkabiliyor. Neyse... Yazının başındaki cümlelere geri dönersek bu grafik hileleri varken bütçe nasıl olur da yüksek olur derseniz, tüm bütçenin işte bu grafiklere harcandığı kolayca söylenebilir. Sonuçta baktığımızda neredeyse her şey bu "hile" ile olmakta. Ama iyi de olmakta.
(resimleri üstüne tıklayarak açıp, geçiş şeklinde bakarsanız daha anlaşılır olacaktır.)






















0 Yorum var:

Yorum Gönder

● Türkçe yazım ve dil bilgisi kurallarına uyunuz!
● Emeğine sağlık , teşekkürler gibi yorumlar spam sayılıp anında silinir.
● Rencide edici ve hakaret içeren yorumlarda bulunmayınız.
● Web adresinizin yorum içeriğinde geçmemesine dikkat ediniz .

 
Sertaç Recepoğlu © 2008-2013.Harmanlayan Sunî Düşünce iken altyapı Blogger tarafından sağlanmıştır.En iyi görüntü , Firefox 1280*1024 çözünürlük .